Unikt boligprosjekt i Mjøndalen forener jordbruk og boliger

I Mjøndalen «Nye Drammen» planlegges det nå et pilotprosjekt med 800 boliger der innbyggerne kan produsere egen og felles mat under en profesjonell bondes kyndige ledelse. Prosjekt "Agropolis", som er det første av sitt slag i Norge, ble presentert under Arendalsuka.

Det er Vestaksen Eiendom i samarbeid med bonde og grunneier Anund Wigen som står bak planene, og det utarbeides nå en reguleringsplan i samarbeid med Dark Arkitekter. Og tirsdag ble Agropolis-prosjektet i Mjøndalen også presentert og debattert under Arendalsuka der det meste av rikspolitikere, næringslivstopper og presse er samlet.

 

Totalt er det ventet over 70.000 besøkende til den årlige begivenheten, og under ett av de i alt 1067 arrangementene var det altså fokus på det nye Agropolis-prosjektet med 800 boliger. Det unike med prosjekter er at her kan innbyggerne produsere egen og felles mat under en profesjonell bondes ledelse.

 

FØRSTE I NORGE
Prosjektet er det første i sitt slag i Norge og vil bidra til å gjøre Mjøndalen kjent og attraktiv for familier som er bevisst på å leve sunt og miljøvennlig, basert på bærekraftige prinsipper.

 

Administrerende direktør i Vestaksen Eiendom, Morten Hotvedt, opplyser at bonden vil være ansvarlig for matproduksjonen og at beboerne kan velge om de ønsker å engasjere seg mye i dyrkingen på fellesbruket eller om de kun vil ta ansvar for sin egen balkongkasse.

 

– Å kunne delta i dyrkingen av egen mat, å bo i nye og moderne boliger og ha nærhet til knutepunktets mange tilbud, er unikt, understreker Hotvedt. Han opplyser at det vil komme både skole og barnehage innenfor Agropolis’ grenser. Det gir unike muligheter for å integrere matproduksjon i skolehverdagen slik at barna selv finner svaret på «hvor kommer maten vår fra?»

 

BO OG DYRKE

Bobruk legger til rette for å kombinere moderne boform og lokal matproduksjon. Både grunneier og bonde Wigen og Vestaksen Eiendom mener det er en rekke trekk i samfunnsutviklingen som taler for at bobruk er en god løsning.

 

– I Norge dyrker vi kun 40 prosent av vår egen mat og vi fjerner oss fra produksjonen og matens opprinnelse. Vi ser en økende interesse for norske jordbruksprodukter og verdien av at vi opprettholder produktivt areal. Det er fokus på sunt kosthold, og vi ser en klar tendens til at flere ønsker å leve mer sosialt og dele mer, sier Morten Hotvedt, som legger til at det i Agropolis vil bli bygd veksthus, matutsalg og besøksgård. Den matjorda som går tapt der boligene bygges, vil bli flyttet og brukt til dyrking andre steder.

 

Hotvedt mener bobruk passer perfekt i Mjøndalen som har sentral beliggenhet, en attraktiv urban sentrumsstruktur, et utbygd kollektivtilbud og sentrumsnært jordbruk.

 

– Vestaksen ser Agropolis som en måte å kombinere ønsket om å bo sentralt, ta vare på jorda og oppnå miljøfordelene ved at flere kan bo så sentralt at de kan reise kollektivt, sykle eller gå i stedet for å bruke bil, sier Vestaksen-direktøren.

 

LIKTE IDÈEN
Under debatten i Arendal var det forskjellige meninger om prosjektet, men samtlige uttrykte at det var spennende planer.   Panelet bestod av fylkesleder i Oslo Senterparti; Bjørg Sandkjør, byråd for byutvikling i Oslo, Hanna Marcussen og direktør for samfunn og plan i Asplan Ramm Eiendom, Sverre Landmark. Samtlige likte idéen og trenden om at flere får mulighet og kjennskap til det å dyrke og produsere mat, men samtidig påpekte blant andre Senterpartiets Bjørg Sandkjør at det å fjerne store mengder matjord ikke er akseptabelt.

Styreleder i Vestaksen Eiendom, Per Christian Voss, var sammen med administrerende direktør Morten Hotvedt og bonde Anund Wigen til stede på debattseminaret i Arendal, alle ikledd egen Agropolis-T-skjorte. Voss er glad for at det har blitt en åpen debatt om prosjektet, men han er samtidig klar på at Mjøndalen ikke er det eneste stedet i Norge hvor denne type prosjekt kan lanseres.

 

– Det er stor interesse for dette prosjektet, spesielt i Oslo-området, og hvis vi ikke får det til i Mjøndalen så vil det være naturlig å se seg om etter andre lokasjoner. Men det aller beste er om vi nå får til dette unike pilotprosjektet på Vikkolljordet, og at utbyggere og andre kommer langveisfra på befaring til Nedre Eiker for å lære og for å gjenskape lignende prosjekter rundtomkring i landet, sier Voss.

Aktuelt

Kjøper utviklingseiendom i Kobbervikdalen

Nå overtas eiendommen Kobbervikdalen 119 i Drammen. Eiendommen er på 21 dekar, bebygd med kontor- og lagerbygg på 4200 kvadratmeter. 

Utdeling av bærekraftspris

Storebrand Eiendoms bærekraftspris for 2022 ble utdelt på Storebrand-båten under Arendalsuka. 

Sommerdrift og informasjon

Sommerdrift og informasjon 

The Oak overlevert

Prosjektet "The Oak" ble denne måneden overlevert til fornøyde leietakere. 

SporX nominert til Årets Trebyggeri 2021

Treteknisk og Trefokus, i samarbeid med Byggeindustrien, deler ut prisen årets Trebyggeri 2021 på Byggegallaen den 22. juni. 

SporX får ny eier

Det er med stor tilfredshet vi kan informere om at Storebrand Eiendomsfond Norge KS (SEN KS) kjøper SporX. Norges største ubelånte eiendomsfond SEN KS gjør med dette sin første eiendomsinvestering i Drammen. Det har vært stor interesse for bygget.  

Kranselag for The Oak

Tett tak betyr kranselag. Torsdag var det tid for feiring. 

Kommunedelplan Gulskogen Nord

Tirsdag 26. oktober 2021 vedtok formannskapet i Drammen kommune at Kommunedelplan for Gulskogen Nord legges ut til offentlig ettersyn. 

Vi lanserer Engebredden!

Nytt boligprosjekt på gang i Dr. Hansteins gate 2 i Drammen sentrum 

Ny adm. direktør i Vestaksen Eiendom

Carl Brynjulfsen er ansatt som ny administrerende direktør i Vestaksen Eiendom.  

Sammen om Drammens gründerhus

Med «hele byen» i ryggen, skapes nå Drammens gründerhus. Målet er å utvikle et kraftsenter for innovasjon og entreprenørskap. I desember er det klart for åpning. Det skjer i en av Nordens mest bærekraftige kontorbygninger, SporX i Dr. Hansteins gate 13 like ved Drammen stasjon. 

Grunnplankenedleggelse for SporX

16. februar ble grunnplanken signert av ordføreren til et flott oppmøte utenfor SporX. 

Vant kontrakt om å forvalte 126 boliger

Vestaksen Eiendomsforvaltning er valgt som forretningsfører og forvalter av 126 leiligheter som Drammen Boligstiftelse leier ut. 

Betonmast bygger for Vestaksen

Vestaksen Eiendom har inngått avtale med Betonmast Buskerud-Vestfold om bygging av Dr. Hansteins gt. 13 i Drammen, Norges tredje høyeste bygg i rent tre. Kontrakten er på vel 200 millioner kroner. Kontorbygningen får status som BREEAM Outstanding. 

Konstituert adm. direktør i Vestaksen Eiendom

Sindre Juel Berg er fra 1.10.2020 konstituert som administrerende direktør i Vestaksen Eiendom. Berg er i dag selskapets CFO.  

Expandia først i Fiskumparken

Expandia Moduler har kjøpt den første tomten i Fiskumparken. Innen årets utgang flytter selskapet inn, og kan samle hele virksomheten som i dag drives i Kongsberg og Drammen. Dette blir starten på en utbygging som skal gå over mange år. 

Vi bygger BREEAM Outstanding kontorbygg i Drammen

– blir Norges tredje høyeste i rent tre 

Alle på plass i Stadionkvartalet

I dag overleverte vi siste leilighet i byggetrinn 5 på Stadionkvartalet. 

Lanseringsfest "Mesh Drammen"

Tirsdag lanserte Mesh sitt konsept i Drammen. Dagen startet med lanseringsfest i de gamle lokalene til Alfa Solskjerming i Dr. Hansteinsgt. 13, i Drammen. Turen gikk så videre til Mesh Nationaltheatret for lanseringsfest i Oslo. Her ble både "Mesh Youngstorget" og "Mesh Drammen" presentert. 

Vi lanserer "The Oak"

Topp moderne kombinasjonsbygg utvikles med eksponering mot E18 

Vi tilbyr rengjøring av gulv

Vestaksen Eiendomsforvaltning tilbyr feiing og rengjøring av gulv, garasjer, parkeringsanlegg, lagergulv og lignende. Ta kontakt med oss for tilbud.  

Vinner av gründerhus-konsept!

Mandag mottok The Creators Community prisen for byens mest komplette og lovende gründerhus-konsept. Prisutdelingen fant sted i Storstua til Rådhuset i Drammen. 

Åpning av senter for urbant landbruk

Vi var med på staslig åpning av nasjonalt senter for urbant landbruk på NMBU.  

Alle på plass i Bragernes Kvartal

Siste byggetrinn på Bragernes Kvartal er nå overlevert kunder. 

Agropolis i vinden

Egendyrket mat, nabosamvær i drivhuset, selvkjørende busser og solcellepaneler er bare noen av elementene i vårt nye prosjekt, «Agropolis». Se TV2 Nyhetenes innslag under. 

Vaktmesterne inn i eget hus

Vi utvider virksomheten. Nå tas seks vaktmestere med lang fartstid inn i eget hus. 

Riktig god jul

Vi ønsker alle våre kunder og samarbeidspartnere en riktig god jul! 

Innflytting byggetrinn 4 på Stadionkvartalet

I disse dager flyttes det inn i 25 nye leiligheter på Stadionkvartalet. Vi ønsker alle de nye beboerne velkommen! 

Vi lanserer Fiskumparken

På Fiskum lanserer vi nå en ny næringspark på hele 820 mål! 

Drammen Works

I Drammen står vi sammen om felles kontorportal. Åtte eiendomsutviklere og tre næringsmeglere går sammen om å vise frem det beste byen har å by på av kontorlokaler. 

Unikt boligprosjekt i Mjøndalen forener jordbruk og boliger

I Mjøndalen «Nye Drammen» planlegges det nå et pilotprosjekt med 800 boliger der innbyggerne kan produsere egen og felles mat under en profesjonell bondes kyndige ledelse. Prosjekt "Agropolis", som er det første av sitt slag i Norge, ble presentert under Arendalsuka. 

Earth Overshoot Day

I dag er det Earth Overshoot Day. Det betyr at menneskene på jorda har forbrukt det planeten vår klarer å reprodusere på et år på syv måneder.  

Innflytting Bragernes Kvartal, byggetrinn 1

Denne uken er det overlevering av 47 leiligheter i byggetrinn 1 på Bragernes Kvartal. Leilighetene har blitt så flotte og vi håper at beboerne vil trives. 

Salgsstart byggetrinn 5 på Stadionkvartalet!

Torsdag 12. april kl 1800 blir det salgsstart på de siste 31 leilighetene i Stadionkvartalet, Mjøndalen. 

Velkommen til Sindre og Erland!

Vi starter 2018 med å ønske Sindre Juel Berg og Erland Lia velkommen til oss. Sindre er vår nye CFO og Erland vil ha ansvaret for våre kunder, i stillingen Prosjektleder ettermarked og service. Estate og Bygg.no har skrevet om saken. Les mer lenger ned på siden. 

Byggetrinn 4, Stadionkvartalet

Vi er i gang med byggingen! 

Film om Dyrmyrskauen!

Vi har fått laget film om Dyrmyrskauen 

Ny adm. dir. i Vestaksen!

Leder Vestaksen til videre vekst 

Veidekke bygger Bragernes Kvartal!

Vestaksen med rekordkontrakt! 

Vi bygger Storcash Buskerud!

Vi bygger Storcash Buskerud i Kobbervikdalen! 

Facebook

Vi er på Facebook! 

Salget er igang!

28.mai var det endelig klart for salgsstart på Bragernes Kvartal! 

Vi støtter Zero!

Vi er støttespillere til Zero! 

Solceller på plass i Stadionkvartalet

NRK: Endelig tar Norge etter Nord-Europa 

Bygger på branntomt

Drammens Tidende: Brann fører til millionsatsing 

Dyrmyrskauen bygging

Byggestart på Dyrmyrskauen 

Venners venner

Velkommen til venners venner pølsefest 

Nytt kvartal i Drammen

Bygger nytt kvartal i Drammen sentrum