Lær deg kunsten å fermentere

Mange som flytter fra enebolig til leilighet opplever å få mer fritid. All den tiden du før brukte på vedlikehold av hus, snømåking, plenklipping, luking, hekklipping kan du nå bruke på deg selv og nye fritidsaktiviteter. Hvorfor ikke hive deg på trenden med å fermentere mat? Det er godt for både kroppen og miljøet.

Dato: 29. august 2018

Del:

Gammeldags matlaging er på moten

Noen velger å bruke mer tid på venner og familie, andre velger å reise mer, noen dyrker kultur-og litteraturopplevelser som foredrag, teaterstykker og konserter. Og ikke minst, stadig flere velger å gå på kurs. Vinkurs, skrivekurs, yogakurs, mindfullness-kurs, kokkekurs og bakekurs  og sist, men ikke minst fermenteringskurs. Fermentering er i vinden som aldri før, og for deg som ennå ikke har hevet deg på trenden eller riktig vet hva dette dreier om gir vi deg her en kort innføring.

Fermentering er en eldgammel konserveringsmetode for mat som gikk litt i glemmeboken da vi fikk kjøleskapet, og som innebærer ulike måter å konservere mat på. Fermentering kan hovedsakelig gjøres på tre ulike måter; melkesyregjæring, alkoholgjæring og eddiksyregjæring. Man kan fermentere både animalske og vegetabilske matvarer. Fordelen med fermentering er at du øker matens innhold av enzymer, probiotiske bakterier og næringsstoffer som er bra for fordøyelsen og tarmsystemet.

fermetering

God for kroppen og miljøet

At fermentering blir stadig mer populært henger sammen med et økende bevissthet rundt miljøspørsmål og sunt kosthold. Ved å fermentere økologisk og kortreist mat øker man holdbarheten på maten og unngår på den måten å kaste mat unødig. Fermentert er også langt mindre energikrevende enn fabrikkprodusert mat.Du har kanskje ikke tenkt over det, men mye av maten som man anser som typisk norsk slik som rakfisk, gravlaks, rømme og fenalår er faktisk fermentert.  

Fermenter din egen surkål til jul

Dersom du aldri har fermentert mat før men har lyst til å prøve deg, kan det være smart å starte med grønnsaker. Dette er ofte enklest, og kanskje også det mest anvendelige. Hva med å for eksempel lage din egen surkål til jul? PS! Denne oppskriften minner mer om tysk sauerkraft, og er ikke så søt som den norske, kokte som du får kjøpt i butikken.

  1. Kutt kål i tynne strimler.
     
  2. Ha kål, karve og salt i en bolle og kna sammen til kålen slipper væske. (20 gram salt pr. liter væske. Karve etter smak.
     
  3. Ha blandingen over i et stort glass. Benytt gjerne patentglass eller gjærkrukker, som er spesielt egnet til fermentering. Disse slipper karbondioksid ut, uten å slippe luft inn.
     
  4. Press kålen godt ned i glasset slik at den slipper enda mer væske. Det er viktig at det blir nok væske til å dekke kålen, hvis ikke kan du etterfylle med litt saltlake. Ingenting skal stikke opp over saltlaken, ellers risikerer du at grønnsakene blir tørre eller mugne på toppen.
     
  5. Hvis du ikke bruker en spesiell gjærkrukke, er det lurt å åpne glasset litt de første dagene og så lukke det igjen. Oppbevares og fermenteres i 7–30 dager i ca. 20 grader (alt etter hvor syrlig kål du ønsker). Legg et håndkle over glasset, men la stå uten lokk. Du stanser fermenteringen ved å sette på et tett lokk og oppbevare kålen i kjøleskapet. Fermenterings­prosessen er ferdig når du synes at smaken er passe syrlig.

    fermentert surkål

 

Nyeste magasinartikler

Les mer

Fremtiden er selvgående

Vestaksen Eiendomsforvaltning går en spennende fremtid i møte når de nå ønsker å ta i bruk selvgående hjelperedskaper i vedlikeholdet av eiendommer. Målet er å utvikle løsninger som gir rimelige og miljøvennlige tjenester og et best mulig resultat.

Les mer

Den store klesbyttedagen

Fremtidens miljøutfordringer krever at vi tenker nytt. I måten vi bygger hus på, jobber på og lever på. Vi tror at noe av svaret på fremtidens miljøutfordringer ligger i gode fellesløsninger som bidrar til redusert forbruk. Et sikkert steg i riktig retning er Den store klesbyttedagen som Naturvernforbundet arrangerer over hele landet lørdag 6. april.

Les mer

Takras! Hvem har ansvaret?

Hver vinter kan vi lese i avisene om folk som treffes av snø og is som raser fra taket, en gang iblant med katastrofale konsekvenser. Men hvem har egentlig ansvaret?

Les mer

Gaver til de som har alt

Jula nærmer seg med stormskritt og det uunngåelige spørsmålet henger i lufta. "Hva ønsker du deg til jul?" Og skal vi være helt ærlige. De fleste av oss har vel strengt tatt det vi trenger. Så hvorfor ikke gi bort noe som virkelig varmer til jul?

Les mer

Ekte juletre eller juletre av plast? Hva bør du velge?

Julen nærmer seg med stormskritt, og før du vet ordet av det er tiden inne for å få juletreet i hus. Men hva slags tre? Plast, tradisjonelt juletre eller hva med et juletre i potte?

Les mer

Dette skjer i Buskerud i påsken

Hjemmepåske kan faktisk være vel så hyggelig som å reise bort. Her er våre beste tips for en vellykket Buskerud-påske.

Les mer

Kortreist og smakfullt på Bragernes Torg

Lørdag 23. mars er det igjen duket for Bondens marked på Bragernes torg i Drammen. Her står unik smak og kortreist mat med kvalitet i sentrum. Ost, spekemat, saft, bakverk og honning fra lokale produsenter er bare noen av godbitene som venter.

Les mer

Har du en skjult formue på loftet?

Overfylte boder på loft og i kjeller? Har du mistet litt oversikten over hva som faktisk har samlet seg opp gjennom tidenes løp? Da kan det hende du sitter på en liten formue uten at du vet det.

Les mer

Fra enebolig til leilighet – et enklere liv

Ikke et vondt ord om eneboliger, men livet med eget hus har flere sider. Den minst hyggelige siden er kanskje alt det som må stelles, vedlikeholdes og tas vare på. Alle tingene.

Les mer

Halloween - til glede eller irritasjon?

Er du en av de som sukker oppgitt over kjøpepress og kommersialisme hver gang halloween nærmer seg? Som heller mener ungene burde gått julebukk i stedet for å blindt adoptere amerikanske tradisjoner? Visste du i så fall at halloween opprinnelig har keltiske røtter, og at denne dagen er risset inn på gamle norske primstaver?

Adresse

Dr. Hansteins gate 13, 3044 Drammen

For fakturaadresser klikk her
Org.nr
997 579 070 MVA
Personvern og cookies