En lokal aktor som kommer på lørdag er Anne-Karin Bøhn fra Bakke Gård. Bakke Gård har spesialisert seg på smakfulle bakevarer, sirup, gelé og kvalitetskjøtt og kan friste med alt fra flatbrød, Sigdalskling og Sara Bernard til kjøttkaker og spekemat fra kalv.
Glade dyr gir god mat
– På Bondens marked får du kun kjøpt sporbar, rein og kortreist mat. Her kan du slå av en prat med bonden som har hatt dyra gående på skauen hele året. Du kan få vite hvordan dyret har hatt det, og kan spise kjøttet med god samvittighet både med tanke på miljø og dyrevern. Og det, det kjenner du på smaken for å si det slik.
Etterspørselen etter lokalt produsert mat og kvalitetsmat har økt betraktelig i Norge de senere årene. Mange gårdbrukere har derfor begynt å satse mer på småskalaproduksjon der innovasjon og smak kombineres med tradisjonsmat med lokalt preg. Anne-Karin har vært en av ildsjelene bak Bondens marked helt siden oppstarten i Oslo i 2003, og har vært med å arrangere det populære markedet i Drammen siden 2007.
– Vi arrangerer Bondens marked her i Drammen ni ganger i året, og antallet produsenter som er med varierer fra syv til femten. Lørdag 23. mars er det også Handelens dag her i byen, så vi satser på at ekstra mange tar turen innom for å smake på alt det gode vi produserer her i regionen.
Mat rett fra bonden
Hva slags produkter du får kjøpt på markedet er avhengig av sesong. På høsten går det mye sylte, ribbe av kje og kalv, pinnekjøtt og kling , tynnlefse og kransekake. Veldig mange velger også å kjøpe matgaver til å legge under treet. Gjerne kombinert med en oppskrift eller serveringstips de har fått direkte av gårdbrukeren de kjøpte den av.
– Folk kommer på Bondens marked for å ha det hyggelig, få nye smaksopplevelser og for å få inspirasjon til matlaging. Her kan forbrukerne møte oss produsenter, slå av en prat og smake på matvarene før de kjøper dem. Det er nok en liten overvekt godt voksne som handler av oss, men vi merker at stadig flere yngre får øynene opp for gode råvarer og unik smak. Mange ser at storproduksjon og priskonkurranse blant de store aktørene går utover utvalget og mangfoldet, og velger derfor å kjøpe rett fra bonden i stedet.
En del kommer også til Bondens Marked av nostalgiske årsaker skal vi tro Anne-Karin Bøhn.
- I Drammen bor det for eksempel en del utflytta moinger og sigdølinger. Klart det er stas å komme på torget å kjøpe Sigdalskling og bakverk som de kanskje har vokst opp med, og som de ikke får kjøpt i butikken. Bakverk som er tilberedt helt uten tilsetningsstoffer og som er bakt på gamlemåten. Det ligger mye kultur og stolthet i de lokale mattradisjoner.
Noe for enhver smak
Og apropos stolthet. Drammensregionen er kjent for landbruk og matproduksjon, noe som også gjenspeiler seg i aktørene som kommer til Bondens Marked:
Risengs Birøkt fra Sande har spesialisert seg på honningprodukter, og kan friste med blant annet både lynghonning og bringebærhonning. Bjerkerudbær fra Norefjell ved Krøderfjorden stiller med sine sagnomsuste bringebærprodukt helt uten konserveringsmiddel – råpresset bringebærsaft, bringebærpuré og bringebærsyltetøy.
Prestholdt Geitestøl ligger 1242 meter over havet ved Hallingskarvet Nasjonalpark, og produserer smaksrik hvit og brun geitost. Ikke minst kan de by på det møreste kjøtt av kje, spekepølse av geit og pølser av kje.
Lygna Sjømat holder til et steinkast fra elva Lygna ved Norges sørligste punkt, og kommer også til Bragernes torg på lørdag. Varmrøkt og kaldrøkt laks og ørret, gravet og Cognac-marinert laks. Alt basert på nedarvet håndverk og familieoppskrifter som er flere generasjoner gamle.
- Det blir noe for enhver smak på Bragernes torg på lørdag, og det er alltid hyggelig å møte både gamle og nye kunder. Nå håper vi bare på godvær slik at så mange som mulig legger lørdagsturen til Bragernes torg i vårsola.
Les mer
Fremtiden er selvgående
Vestaksen Eiendomsforvaltning går en spennende fremtid i møte når de nå ønsker å ta i bruk selvgående hjelperedskaper i vedlikeholdet av eiendommer. Målet er å utvikle løsninger som gir rimelige og miljøvennlige tjenester og et best mulig resultat.
Les mer
Den store klesbyttedagen
Fremtidens miljøutfordringer krever at vi tenker nytt. I måten vi bygger hus på, jobber på og lever på. Vi tror at noe av svaret på fremtidens miljøutfordringer ligger i gode fellesløsninger som bidrar til redusert forbruk. Et sikkert steg i riktig retning er Den store klesbyttedagen som Naturvernforbundet arrangerer over hele landet lørdag 6. april.
Les mer
Takras! Hvem har ansvaret?
Hver vinter kan vi lese i avisene om folk som treffes av snø og is som raser fra taket, en gang iblant med katastrofale konsekvenser. Men hvem har egentlig ansvaret?
Les mer
Dette skjer i Buskerud i påsken
Hjemmepåske kan faktisk være vel så hyggelig som å reise bort. Her er våre beste tips for en vellykket Buskerud-påske.
Les mer
Kortreist og smakfullt på Bragernes Torg
Lørdag 23. mars er det igjen duket for Bondens marked på Bragernes torg i Drammen. Her står unik smak og kortreist mat med kvalitet i sentrum. Ost, spekemat, saft, bakverk og honning fra lokale produsenter er bare noen av godbitene som venter.
Les mer
Har du en skjult formue på loftet?
Overfylte boder på loft og i kjeller? Har du mistet litt oversikten over hva som faktisk har samlet seg opp gjennom tidenes løp? Da kan det hende du sitter på en liten formue uten at du vet det.
Les mer
Fra enebolig til leilighet – et enklere liv
Ikke et vondt ord om eneboliger, men livet med eget hus har flere sider. Den minst hyggelige siden er kanskje alt det som må stelles, vedlikeholdes og tas vare på. Alle tingene.
Les mer
Halloween - til glede eller irritasjon?
Er du en av de som sukker oppgitt over kjøpepress og kommersialisme hver gang halloween nærmer seg? Som heller mener ungene burde gått julebukk i stedet for å blindt adoptere amerikanske tradisjoner? Visste du i så fall at halloween opprinnelig har keltiske røtter, og at denne dagen er risset inn på gamle norske primstaver?
Dr. Hansteins gate 13, 3044 Drammen
For fakturaadresser klikk her